Salaojaremontti

Pitkään jatkuva maan kosteus, suuret sade- ja sulamisvesimassat pitävät rakennuksen kivijalan märkänä ympäri vuoden. Kellarillisissa taloissa kosteus voi päästä myös sisälle asti. Perustuksissa ja rakenteissa oleva kosteus ei ole hyväksi rakennukselle tai asukkaiden terveydelle. Suuressa osassa ennen 2000-lukua rakennetuissa omakotitaloissa piilee huomattaviakin määriä näistä aiheutuvia ongelmia. Märästä kivijalasta kosteus nousee kapillaarisesti ylöspäin lahottaen rakenteita, samalla muodostaen kivijalkaan halkeamia ja erilaisia sieni- ja homekasvustoja.

Salaojaremontin tärkein tavoite on kivijalan kuivattaminen, kivijalan hengittävyyden parantaminen sekä sade- ja sulamiesvesien ohjaaminen oikeaan paikkaan. Lisäksi remontilla ennaltaehkäistään kosteuden aiheuttamien ongelmien pääsy kivijalan kautta talon rakenteisiin. Salaojaremontin yhteydessä yleensä myös sadevesijärjestelmä päivitetään nykyaikaisten vaatimusten tasolle. Näin pihalle kertynyt ja seinän viereen katolta ohjautuva sade- ja sulamisvesi saadaan vietyä hallitusti pois talon läheisyydestä.

Ongelmakohtia joista voi havaita salaojien tai niiden toiminnan puutteellisuuden

Vettynyt piha on yksi tyypillisimmistä merkeistä salaojaremontin tarpeessa olevasta pihasta. Jos putket ovat tukossa tai niitä ei ole, vesi jää maan pinnalle muodostaen lammikoita ja lätäköitä. Myös talon märkä sokkeli, hikoilu, hilseily, kalkkeutumat tai halkeamat kertovat siitä, että salaojat ovat tukkeutuneet tai niitä ei ole ollenkaan.

"Jos talossa esiintyy sokkelin halkeamia, ei niitä pelkästään rappaamalla pitäisi yrittää korjata!"

Salaojajärjestelmän puutteellinen toiminta ei johda vettä pois perustuksien lähettyviltä, aiheuttaen kapillaari-ilmiön, jossa kosteus nousee kivijalkaa myöten talon rakenteisiin. Märän betonin kuivuessa muodostuu kalkkeumia. Kivijalan halkeamat muodostuvat yleensä kosteuden aiheuttamasta pakkasrapautumisesta ja puutteellisesta routaeristyksestä. Hilseilyä ja hikoilua on havaittavissa useimmiten kosteassa sokkelissa.

Muita merkkejä salaojaremontin tarpeesta:

● Katon ja pihamaan puutteellinen sade- ja sulamisvesien ohjaus
● Sisäilma ei ole raikas
● Vanhat salaojaputket eivät toimi
● Sadevedet johdettu salaojajärjestelmään
● Salaojat suunniteltu ja asennettu väärään korkoon
● Vesieristykset puuttuvat tai ovat puutteellisesti asennettu
● Kapillaarikatkoa ei ole rakennettu
● Pihan kallistukset ovat taloon päin

Salaojaremontin työvaiheet:

1. Tarvekartoitus ja tarvittaessa salaojakuvaus
2. Kaivantojen ja järjestelmien suunnittelu
3. Sopimus ja aikataulutus
4. Työkoneet ja materiaalit työmaalle
5. Alkuvalmistelut ja kaivuutyöt
6. Järjestelmien asennus
7. Työmaan viimeistely
8. Lopputarkastus ja dokumentointi

 

MAKSUTON KARTOITUS

Ota yhteyttä, niin asiantuntijamme tulee kartoittamaan kohteesi ja kertoo tarvittaessa parhaan mahdollisen huoltoratkaisun täysin veloituksetta ja ilman sitoutumista.